مصطفی ملکیان مینویسد:
«عمیقترین نوع بیثباتی چیزی است که در بیان عیسی در انجیل آمده و آن این است که تو همه چیزهایی را که میخواهی به دست بیاروی برای این میخواهی که از طریقش به آرامش برسی، ولی تا سعی میکنی نگهشان داری، آرامشت را از دست میدهی. این دیگر بدترین وضعی است که ممکن است پیش بیاید. در حقیقت، دلیل اینکه من و شما ثروت و شهرت میخواهیم این است که فکر میکنیم از طریق آن به آرامش میرسیم، اما پارادوکس داستان اینجا است که اگر بخواهیم حفظشان کنیم آرامشمان را از دست میدهیم؛ وقتی هم به آنها بیاعتنا میشویم آرامش به دست میآوریم:
جمله بیقراریت از طلب قرار توست
طالب بیقرار شو تا که قرار آیدت
در اینجاست که به این جمله حضرت عیسی میرسیم که عارفان و الهیدانان مسیحی از دل آن اخلاق و الهیات عملی زیادی استخراج کردهاند: ”هر که از دست داد به دست آورد و هرکه به دست آورد از دست داد. ما به دنبال ثروت میرویم برای اینکه به آرامش برسیم. بعد میبینیم اگر بخواهیم ثروتی را که به دست آوردهایم نگاه داریم آرامشمان را از دست میدهیم. پس باید ثروت را رها کنیم. اگر اینگونه است چرا چیزی را که از اول باید رها شود بگیریم؟ پس باید با ثروت مسامحهآمیز رفتار کنیم. (فرض کنید من یک میلیون تومان پول در جیبم داشته باشم و شما هم یک میلیون تومان داشته باشید. اما شما به یک میلیون تومانتان بیاعتنا باشید؛ شما راحت سوار تاکسی و اتوبوس میشوید و در پارک روی چمن دراز میکشید؛ اما من چون ثروتم به جانم بسته است، روی چمن دراز نمیکشم و سوار تاکسی و اتوبوس نمیشوم تا آن را از جیبم نند. چون شما به آن یک میلیون تومان علقه ندارید، آرامش دارید. اما وقتی به آن علقه داشته باشید، آرامشی ندارید و به همین دلیل است که بین دو آدمی که یک میلیون تومان در جیب دارند یکی خوب به خواب میرود و دیگری تا این پول را به جایی نرساند و دستش را به جایی بند نکند خواب به چشمش نمی آید.)» (ملکیان، 1397: 137)
یادداشتها:
ـ ملکیان، مصطفی. (1397). زمین از دریچه آسمان. تهران: انتشارات سروش مولانا با همکاری انتشارات دوستان.
ـ یادداشتهای مرتبط:
زمین از دریچه آسمان: گفتوگو با ملکیان!
درباره این سایت